Felhívjuk figyelmét, hogy ezt a honlapot 2016. október 3. után már nem frissítjük. Új honlapunk a https://konyvtar.elte.hu címen érhető el
2018. január 17. szerda
magyar   English   deutsch  

Zöld Könyvtár

Utolsó módosítás: 2011-12-21 15:58

 

 

2010-ben létrejött a Zöld könyvtár munkacsoport az Egyetemi Könyvtár vezetésével működő K21 könyvtári minőségfejlesztési projekt keretében.

Cél: az egyetem keretein belül működő könyvtárakban, könyvtári hálózatban, valamint az ahhoz kapcsolódó irodai környezetben az ökológiai szempontok érvényesítése a fenntarthatóság jegyében. 

Feladatok:

A legtágabb értelemben vett környezetvédelmi intézkedések kezdeményezése a szervezeti működés okozta környezetterhelés csökkentése érdekében

A szervezeti kultúrán belüli tudatosság és érintettség megfelelő szintjének kialakítása

A csoport fontosnak tartja továbbá a könyvtárhasználó társadalom szemléletének formálását, a jövő generációjának érdekében a környezeti érték mind nagyobb arányú térhódításának elősegítését, és ehhez kapcsolódóan a könyvtár mint intézmény ökológiai lábnyomának csökkentését. Kiemelten kezeli azokat a lehetőségeket, amelyek a könyvtár környezetbarát működését szolgálják, a könyvtári környezeten belül keletkező hulladékok szelektív gyűjtésétől kezdve az anyag- és energiatakarékos, a környezetet minél kevésbé terhelő működésig bezárólag. Hangsúlyt fektet az olyan viselkedési minták és cselekvési szokások bemutatására, amelyek jó esélyt biztosítanak arra, hogy a jövő nemzedéke is ugyanazt a környezetet csodálhassa meg és élvezze, amelyben mi élünk.

Eddigi eredmények:

A „Zöld könyvtár” kritériumait bemutató prezentáció a 2011.10.26-i K21 napon

Együttműködés az Egyetemisták a Környezettudatos Szemléletért csoporttal (szelektív hulladékgyűjtők elhelyezése számos hálózati könyvtárban, a „zöld iroda” mintájára kidolgozandó „zöld könyvtár” program)

A munkacsoport könyvtári szinten – ökoszemináriumi ismertető-kártyák osztásával – népszerűsíti az egyetem „Élj kis lábon” ökoprogramját.

 

 

 

Keresés


Felhasználói belépés

E L T E     E g y e t e m i     K ö n y v t á r i    S z o l g á l a t         M i n d e n     j o g     f e n n t a r t v a .