Felhívjuk figyelmét, hogy ezt a honlapot 2016. október 3. után már nem frissítjük. Új honlapunk a https://konyvtar.elte.hu címen érhető el
2018. január 22. hétfő
magyar   English   deutsch  

Kétszer ugyanabba a folyóba? - nemzetközi tudományos konferencia a Karon

Utolsó módosítás: 2016-08-22 13:05
sze., 2016-08-31 (Egész nap) - szo., 2016-09-03 (Egész nap)Romanisztikai Intézet Olasz Nyelvi és Irodalmi Tanszék Könyvtára

Augusztus 31. és szeptember 3. között La stessa goccia nel fiume - il futuro del passato, azaz "Kétszer ugyanabba a folyóba – a múlt jövője" címmel nemzetközi tudományos konferenciát rendez a Karon az italianisztikai doktori program és az Olasz Nyelvi és Irodalmi Tanszék. A négynapos esemény lebonyolításával az 1975-ben alapított AIPI, azaz Associazione Internazionale dei Professori di Italiano, vagyis az italianista egyetemi oktatók nemzetközi szervezete adott megbízást, amely kétévente a világ más-más (egyszer olaszországi, egyszer Itálián kívüli) városában tartja kongresszusát, ezúttal a XXII-et – és most először Magyarországon. A kongresszushoz tartozó tudományos ülésszakon mintegy 240 előadás hangzik el, közel harminc országból és öt kontinensről érkezett, illetve hazai kutatók részéről.

 

Az AIPI elnökének, Peter Kuon professzornak a szavai szerint ez az első, ilyen kiemelkedő részvétellel zajló kongresszusa a szervezetnek. A szervezők eredeti elképzelését is igazolni látszanak az adatok – mintha az olasz kultúra tágas és kimeríthetetlenül invenciózus gyakorlata valóban egyfajta koiné mondialként, egyetemesen kedvelt közös nyelvként működne a világ számára.

 

Néhány érdekesség: a legnépesebb „tábort” a lengyel kollégák alkotják 19-en, létszámban őket a horvátok követik (14-en), a harmadik helyen a franciák és – némileg meglepő módon – a brazilok osztoznak a maguk 8-8 résztvevőjével. Más szempontból kuriózum, hogy jelen lesz egy japán és egy kameruni italianista is, valamint jönnek kollégák Izlandról, Írországból, Macedóniából, Tunéziából és Litvániából is.

 

Az italianisztikai stúdiumokat a hagyomány és a modernség jegyében vizsgáló konferencia helyszínei a Romanisztikai Intézet, illetve a Germanisztikai Intézet előadótermei, valamint a Centre Français Sauvageot-terme lesznek, és a négy nap alatt tíz különféle szekcióban adnak elő a kutatók. Ezek tematikáiban egyszerre van jelen a folyamatosan változó olasz kultúra, a tradíciók és a történelem folytonos feldolgozása és elkerülhetetlen (illetve szükséges) újraértelmezése, valamint a kutatás új vagy viszonylag periférikus területeinek bemutatása. A dialektális kultúra, az olasz város urbanisztikai átalakulása, a "transzkulturális Olaszország", valamint az "olasz dél" épp úgy témái a konferenciának, mint az első világháborútól egyre csak velünk élő "gyűlölet-kultúra", vagy a huszadik század második felének avantgárd nyelvei. Ugyanígy a digitális nyelvoktatás jelene és jövője, az irodalmi kánonok folyamatos válsága, megújulása és dekonstrukciója az italianisztikában, valamint – a konferencia címére reflektálva – a folyók szerepe az olasz irodalomban.

 

A konferencia védnökei az Olasz Köztársaság Külügyminisztériuma, Prőhle Gergely, az EMMI helyettes államtitkára, valamint rektorunk, Mezey Barna professzor. Az ülésszak társrendezője az Olasz Kultúrintézet, támogatói között van az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Nemzeti Kulturális Alap, a Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpontja, a Bölcsészkar Hallgatói Önkormányzata, valamint a Doktoranduszok Országos Szövetségének Irodalomtudományi Osztálya. A rendezvény lebonyolításában a Studio Italia működik közre.

 

A konferencia hivatalos nyelve az olasz, így az előadások olasz nyelven hangzanak el.  

 

 

Részletes program

 

 

Forrás: www.btk.elte.hu

Keresés


Felhasználói belépés

E L T E     E g y e t e m i     K ö n y v t á r i    S z o l g á l a t         M i n d e n     j o g     f e n n t a r t v a .