Felhívjuk figyelmét, hogy ezt a honlapot 2016. október 3. után már nem frissítjük. Új honlapunk a https://konyvtar.elte.hu címen érhető el
2018. február 17. szombat
magyar   English   deutsch  

Régészet Napja 2016

Utolsó módosítás: 2016-05-24 10:58
szo., 2016-05-28 10:00 - 16:00Régészettudományi Intézet Könyvtára

Az ELTE BTK Régészettudományi Intézete idén is csatlakozott a Magyar Régész Szövetség felhívásához, így 2016. május 28-án újra megünnepli a Régészet Napját.Az idei év előadásai a vándorlásokkal, népmozgásokkal, a mobilitás arculataival foglalkoznak. A migráció – legyen szó emberek, tárgyak vagy eszmék mozgásáról – nem modern életünk kivételes jelensége, hanem az emberiség alapvető jellemzője. Az előadások vendégei belekóstolhatnak a Régészettudományi Intézet alkotó légkörébe, a leletek és könyvek által teremtett atmoszférába, és megismerhetik a régészet műhelytitkait.
 

 

A tematikus rendezvénysorozaton az érdeklődők előadásokat hallgathatnak a migráció különböző fajtáiról, azoknak régészeti módszerekkel vizsgálható típusairól: hogyan népesítették be a földet a paleolitikum időszakában az első emberek, kik építették 4000 évvel ezelőtt az alföldi „földpiramisokat”, mióta vannak kontinensünkön átívelő háborúk, miért és hogyan áramlott a pénz az ókorban, hogyan követhetjük nyomon egy legendás germán nép, a langobardok vándorlását és miként vándoroltak az állatok gazdáikkal együtt az őskortól a kora újkorig. Emellett az idén is lesz régészeti játszótér (talicskatoló verseny, régészeti homokozó, terepjáró pakolás) és ékszerkészítő műhely.
 

 

A résztvevők bepillantást nyerhetnek az Intézetben folyó műhelymunkába is: a szervezők bemutatják, hogy milyen vizsgálatokat lehet elvégezni a bronzkori kerámiaedényeken és bronztárgyakon, de lehetőség nyílik az eredeti tárgyak kézbevételére is.

 

Részletes program

 

Időpont: 2016. május 28. 10:00
Helyszín: ELTE BTK Régészettudományi Intézet Könyvtára és a Gólyavár mögötti tér (1088 Budapest, Múzeum krt. 4/B)

 

 

Forrás: www.elte.hu

Keresés


Felhasználói belépés

E L T E     E g y e t e m i     K ö n y v t á r i    S z o l g á l a t         M i n d e n     j o g     f e n n t a r t v a .