Felhívjuk figyelmét, hogy ezt a honlapot 2016. október 3. után már nem frissítjük. Új honlapunk a https://konyvtar.elte.hu címen érhető el
2018. január 22. hétfő
magyar   English   deutsch  

Nyisztor Tinka: Hétköznapok és ünnepnapok

Utolsó módosítás: 2014-09-03 11:27

Szerző: Nyisztor Tinka

Cím: Hétköznapok és ünnepnapok : a moldvai magyarok táplálkozásának etnográfiája

Kiadás: Kolozsvár : Kriza János Néprajzi Társaság, 2013

ISBN: 978-973-8439-70-2

 

Nyisztor Tinka munkájában a táplálkozás néprajzi vizsgálatának köréből a moldvai magyarok táplálkozása etnográfiájának bemutatását választotta. A moldvai falvak táplálkozás kultúrájának bemutatásához az étkezés tényanyagának rögzítését, megismertetését a szerző szülőfalujából kiindulva egy kisebb falucsoport példáján kezdte meg. A több szakaszban végzett munka során az 1920-as évektől a jelenig tudott közvetlen meghallgatással, saját tapasztalatából és közvetlen megfigyeléssel áttekintést szerezni, három generáció tapasztalatai nyomán.

A szerző törekedett a kulcspontok felmutatására, az étkezések szerkezetének, az ételkészítésnek leírására, az ételválasztásra, az egyes ételek súlyának, szerepének megragadására. A sorba belekerültek a mindennapi és ünnepi alkalmak egyaránt. Emellett élethelyzetekben igyekezett az étkezés helyét-szerepét, gondját és örömét érzékeltetni az antropológiából ismert sűrű leírás módszerével.

Készítette: Komjáthi Zsófia

 

Könyv a katalógusban

Keresés


Felhasználói belépés

E L T E     E g y e t e m i     K ö n y v t á r i    S z o l g á l a t         M i n d e n     j o g     f e n n t a r t v a .