Felhívjuk figyelmét, hogy ezt a honlapot 2016. október 3. után már nem frissítjük. Új honlapunk a https://konyvtar.elte.hu címen érhető el
2018. február 18. vasárnap
magyar   English   deutsch  

Ranschburg Jenő: Óvodások

Utolsó módosítás: 2014-05-19 14:44
Személynév: Ranschburg Jenő (1935-2011)
Cím: Óvodások
Megjelenés: Budapest : Saxum, cop. 2012
ISBN: 978-963-248-196-8
 
A közelmúltban elhunyt neves gyermekpszichológus, Ranschburg Jenő óvodáskorral foglalkozó három tanulmánya kapott helyet a jelen kötetben. Az első ezek közül az időszak jellegzetes magatartás- és személyiségzavarainak ok-okozati összefüggéseit tárja fel. A következő írásban azzal a jelenséggel foglalkozik, amikor a gyermek korábbi irracionális időszakából az ún. iskolaérett korszakába lép, elérve értelmi fejlődésének azt a fokát, amikor sajátos "gondolati háló" alakul ki a fejében, és létrejön a lélektani "evidencia élmény": azaz a dolgokat olyannak látja, ahogy azt a felnőttek látják. Az én... és a másik című tanulmány ennek szerves folytatása. Ebben az óvodáskorú gyermek személyiségének kibontakozását, szüleivel és kortársaival való kapcsolatrendszerének fejlődését kívánja bemutatni. Az első rész a "lányos és a fiús" magatartás kialakulásával és óvodáskori jellemzőinek bemutatásával, a második rész a 3-6 éves gyermekek emberi kapcsolataival (anya, nevelő, apa, kortárs) foglalkozik, illetve három fogalmat - a játékot, a jószívűséget és az agresszivitást - vizsgál, megrajzolva az agresszív gyerek portréját, és tanácsokat ad a nevelési módszerekre, hogyan térítsék le szülei a gyermeket arról a fejlődési pályáról, mely könnyen a társadalom perifériájára sodorhatja. A kötet minden gyakorló óvodapedagógusnak, érdeklődő szülőnek jó szívvel ajánlható. "www.kello.hu minden jog fenntartva"
 
 

Keresés


Felhasználói belépés

E L T E     E g y e t e m i     K ö n y v t á r i    S z o l g á l a t         M i n d e n     j o g     f e n n t a r t v a .