Felhívjuk figyelmét, hogy ezt a honlapot 2016. október 3. után már nem frissítjük. Új honlapunk a https://konyvtar.elte.hu címen érhető el
2018. január 17. szerda
magyar   English   deutsch  

Albert Zsuzsa: Éghetetlen, mint a főnix

Utolsó módosítás: 2012-11-29 11:51

Szerző: Albert Zsuzsa

Cím: Éghetetlen, mint a főnix: Beszélgetések a századforduló jeles alkotóival

Kiadás: Budapest : Hét Krajcár Kiadó, 2011.

ISBN 978-963-9596-57-3

 

A Magyar Rádió, majd a Duna Televízió irodalmi szerkesztője, Albert Zsuzsa tizenegy, kulturális életünket meghatározó írót, tudóst, művészt keresett meg, hogy interjúival pontosítsa, gazdagítsa a 20-21. század magyar értelmiségéről kialakított képünket. Első riportalanyai családias hangulatot közvetítenek, hiszen Erdélyi Zsuzsanna, Kossuth-díjas néprajztudós, folklorista után nagyapjáról, Erdélyi János (1814-1868) író, irodalomtörténész, filozófusról és munkásságáról annak másik unokája, Erdélyi Ilona irodalomtörténész beszél, akinek hagyatékfeldolgozó munkáját még édesapja, Erdélyi Pál kezdte el. A továbbiakban a 2002-ben elhunyt Harsányi István pszichológus és Varga Domokos író a vendéglátó. A címadó beszélgetést (Éghetetlen, mint a phoenix) a ma kilencvenhárom esztendős, Kossuth-díjas költő, műfordítóval, Mészöly Dezsővel folytatta a szerzőnő. A családjuk sorsáról, életükről, pályájukról kötetlenül nyilatkozó beszélgetőpartnerek között találjuk még Kiss Tamás debreceni költőt, Ujfalussy Józsefet, a neves zenetudóst, esztétát, a legendás László Gyula régészt, Tornai József költőt, Illés Árpád festőművészt, végül a Magyar Rádióban huszonhárom évig Egy korty tenger címmel az írásait felolvasó Fekete Gyulát. A tartalmas riportok, a történelem és az életrajzok iránt érdeklődőknek jó szívvel ajánlható, gondosan szerkesztett kötet.

 

Könyv a katalógusban

 

Keresés


Felhasználói belépés

E L T E     E g y e t e m i     K ö n y v t á r i    S z o l g á l a t         M i n d e n     j o g     f e n n t a r t v a .