Felhívjuk figyelmét, hogy ezt a honlapot 2016. október 3. után már nem frissítjük. Új honlapunk a https://konyvtar.elte.hu címen érhető el
2018. január 20. szombat
magyar   English   deutsch  

Célok

Utolsó módosítás: 2014-03-25 11:30
A K21 célja a könyvtárszakmát érintő minőségi díj követelményeinek teljesítése az oktatási és kulturális miniszter 12/2010.(III.11.) OKM rendelete a Minősített Könyvtár cím és a Könyvtári Minőségi Díj adományozásáról szóló rendelete alapján.
A díj elnyerése érdekében az alábbi tevékenységeket végezzük:
 
Önértékelés
 • 2009-ben az Európai Minőségirányítási Alapítvány (EFQM) Kiválóság Modellje nyomán a nemzeti és szakmai önértékelési minták alapján önértékelési keretrendszert dolgoztunk ki, amelyet az ELTE könyvtári hálózatának szervezete, működési sajátosságai tettek szükségessé.
 • 2010-ben elkezdtük az ELTE könyvtáraiban az önértékelést, amelynek eredménye iránymutató volt a következő évek munkaterveinek kialakításában.
 • 2013-ban ismételten elvégeztük az önértékelést, így láthatóvá vált, hogy az előző évek munkájának köszönhetően hogyan fejlődtek az ELTE könyvtárak. 2014 egyik legfontosabb feladata a 2013-ban végzett önértékelés eredményei alapján az EKSZ könyvtárak működésének javítása, illetve a következő évek munkáinak megtervezése.
 
Folyamatmenedzsment
 • A Minőségirányítási Kézikönyv kapcsán fő célunk a folyamatok feltérképezése, sztenderdizálása. Ahhoz, hogy a könyvtárak mindig azonos színvonalon és minőségben tudják teljesíteni a felhasználók igényeit és elvárásait, kiemelt figyelmet kell fordítani a folyamatok helyi rendszerének minden elemére. Az egységes folyamatoknak köszönhetően az ELTE összes könyvtárában azonos színvonalon történik a szolgáltatás.
 
Elégedettségmérés
 • Az Egyetemi Könyvtári Szolgálat tagkönyvtáraiban folyó munkáról, tevékenységről folyamatosan gyűjtött és kötelezően szolgáltatott könyvtári statisztikai adatokon kívül más adatok, információk gyűjtése, mérése, értékelése is fontos, ezért vezettük be az oktatói, hallgatói és dolgozói elégedettségmérést. Az adott célcsoportok számára meghatározott időközönként készítünk kérdőíveket, melyek eredményei segítik a könyvtárak minőségfejlesztési munkáit.
 
2014-re tervezett fontosabb feladatok
 • A 2013-ban végzett önértékelés eredményei alapján az EKSZ könyvtárak működésének javítása.
 • Hallgatói Elégedettségi Felmérés elvégzése, valamint az Oktatói Elégedettségi Felmérés és a Dolgozói Elégedettségi Felmérés előkészítése.
 • Folyamatok, folyamatleírások felülvizsgálata, javítása, leírt folyamatok bevezetése.
 • Teljesítményértékelés módszereinek kidolgozása.
 • A Zöld Könyvtár csoport szervezésében felmérés készítése, és innovációs fórum lebonyolítása.
 • Az Akadálymentes csoport szervezésében érzékenyítő tréning az ELTE könyvtárosai számára.
 • A K21 eredményeinek folyamatos kommunikálása (portálon, hírlevelekben).
 

Keresés


Felhasználói belépés

E L T E     E g y e t e m i     K ö n y v t á r i    S z o l g á l a t         M i n d e n     j o g     f e n n t a r t v a .