Felhívjuk figyelmét, hogy ezt a honlapot 2016. október 3. után már nem frissítjük. Új honlapunk a https://konyvtar.elte.hu címen érhető el
2018. január 20. szombat
magyar   English   deutsch  

Elektronikus kérőlap az Egyetemi Könyvtárban

Utolsó módosítás: 2015-01-07 16:45

 

2015. január 5-től az Egyetemi Könyvtár beiratkozott olvasói számára bevezeti az elektronikuskérőlap-használatot, mely részben kiváltja a korábbi papír alapú kérőlapos rendszert. Az új lehetőség előnye, hogy bárhonnan, bármikor indítható közvetlen raktári kérés a könyvtár felé.

 

A kikéréshez olvasói bejelentkezés szükséges, melyet az opac.elte.hu oldalon kell megtenni.

 

376

 

Abban az esetben, ha az Olvasó tagsága lejárt, vagy már elérte a kikérési maximumot, nem lehet ilyen kérést indítani. Erre mindkét esetben tájékoztató üzenet hívja fel a figyelmet.

Az online katalógusban a keresés után a kiválasztott dokumentum (pl. könyv, folyóirat) példányadatainál az első oszlopban lévő „Előjegyzés, kikérés” sorra kell kattintani.

 

379

 

Ezt követően nyílik meg a kikérés űrlapja.

 

380

 

Az „Átvétel helye” legördülő menüjéből ki kell választani, hogy a kölcsönözhető könyvet hova kéri az Olvasó:

  • Egyetemi Könyvtár Kölcsönzés – kölcsönzésre kérve
  • Egyetemi Könyvtár Olvasóterem – helyben olvasásra kérve. (A helyben használható dokumentumok csak az Olvasóterembe kérhetőek ki.)

Az „Félretétel ideje” az az időintervallum, ameddig a dokumentumot az Olvasó nevére félretesszük. A mező beállítása automatikus, a maximális időszak kölcsönzésre kért könyvek esetében 2, helyben használat esetében 10 nyitva tartási nap.

Könyv kikérése esetén (bármely átvételi hely megadásánál) az űrlap alján lévő „Rendben” gombra kattintással zárható le a művelet.

Folyóirat kikérésénél, amennyiben a katalógusban egy példányhoz egy évfolyam, év és szám tartozik (pl. 25. évf., 2014., 11. sz.), akkor az adatokat a rendszer automatikusan emeli be a kötelező mezőkbe.

Abban az esetben, ha összevont adatok vannak, melyek csak a kezdő és záró évfolyam számozási adatait tartalmazzák (1. évf. 1990 – 15. évf. 2004), további mezők kitöltése szükséges. Ezek:

  • Év (kötelezően kitöltendő mező)
  • Évfolyam
  • Szám vagy dátum (kötelezően kitöltendő mező)
  • Szerző
  • Cikk címe

Ha összevont adatokkal dolgozik, a hiányokat nem jelöli a rendszer, a továbbiakról szükség esetén kérje a könyvtárosok tájékoztatását.

Amíg a kötelező mezők nincsenek kitöltve, addig a kérés nem küldhető el, a „Rendben” gomb nem aktív.

A „Rendben” gombra kattintás után új keresés indítható.

A már elküldött előzetes rendeléseket az opac.elte.hu oldalon bejelentkezés után az „Olvasójegyem” menüben a „Kikérések, előjegyzések” sorra kattintva lehet megnézni.

A művelet befejezéseként, saját adatai védelme érdekében a „Kijelentkezés" feliratra kattintva lépjen ki a rendszerből!

További információ kérhető személyesen az Egyetemi Könyvtár munkatársaitól, e-mailben az info [at] lib [dot] elte [dot] hu címen, chaten a www.konyvtar.elte.hu oldalon, vagy a 06-1-411-6500/3411-es telefonszámon.

Keresés


Felhasználói belépés

E L T E     E g y e t e m i     K ö n y v t á r i    S z o l g á l a t         M i n d e n     j o g     f e n n t a r t v a .